دستگاه ام آر آی چگونه کار میکند و آیا برای سلامتی مضر است؟

دستگاه ام آر آی چگونه کار میکند و آیا برای سلامتی مضر است؟

شاید برای خیلی ها سوال باشد که نحوه کار دستگاه ام آر آی چگونه است و آیا دستگاه ام آر آی برای انسان مضر است یا خیر؟. در این مقاله قصد داریم هرچند کوتاه درمورد نحوه عملکرد دستگاه mri و خطرات ام آر آی برای بدن با شما صحبت کنیم. باما همراه باشید.

دستگاه ام آر آی چیست؟

تصویربرداری تشدید مغناطیسی یا MRI، یک آزمایش تصویربرداری پزشکی غیر تهاجمی است که تصاویر دقیقی از تقریباً تمام ساختارهای داخلی بدن انسان، از جمله اندام‌ها، استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و رگ‌های خونی تولید می‌کند. اسکنرهای MRI با استفاده از آهنربای بزرگ و امواج رادیویی تصاویری از بدن ایجاد می کنند.

بر خلاف اشعه ایکس، هیچ تشعشعی در طول معاینه MRI تولید نمی شود. این تصاویر اطلاعات مهمی را در تشخیص وضعیت پزشکی شما و برنامه ریزی یک دوره درمانی به پزشک شما می دهد.

دستگاه ام آر آی چگونه کار میکند؟

MRI ها از آهنرباهای قدرتمندی استفاده می کنند که یک میدان مغناطیسی قوی ایجاد می کند که پروتون ها را در بدن مجبور می کند تا با آن میدان هماهنگ شوند. برخی از دستگاه های MRI شبیه تونل های باریک هستند، در حالی که برخی دیگر بازتر هستند.

هنگامی که یک جریان فرکانس رادیویی از طریق بیمار پالس می شود، پروتون ها تحریک می شوند و از حالت تعادل خارج می شوند و در برابر کشش میدان مغناطیسی تحت فشار قرار می گیرند. و باعث می شود اتم های بدن شما در یک راستا قرار گیرند.

هنگامی که میدان فرکانس رادیویی خاموش می شود، حسگرهای MRI قادر به تشخیص انرژی آزاد شده در هنگام همسویی مجدد پروتون ها با میدان مغناطیسی هستند. مدت زمانی که طول می‌کشد تا پروتون‌ها با میدان مغناطیسی مجدداً هماهنگ شوند و همچنین مقدار انرژی آزاد شده بسته به محیط و ماهیت شیمیایی مولکول‌ها تغییر می‌کند.

حسگرهای دستگاه MRI قادر به تشخیص انرژی آزاد شده در هنگام همسویی مجدد پروتون ها با میدان مغناطیسی هستند.

پزشکان می توانند بر اساس این خواص مغناطیسی تفاوت بین انواع مختلف بافت ها را تشخیص دهند.

برای به دست آوردن تصویر MRI، بیمار در داخل یک آهنربای بزرگ قرار می گیرد و باید در طول فرآیند تصویربرداری بسیار ثابت بماند تا تصویر تار نشود. مواد کنتراست (اغلب حاوی عنصر گادولینیوم) ممکن است به صورت داخل وریدی قبل یا در طول MRI به بیمار داده شود تا سرعت همسو شدن مجدد پروتون ها با میدان مغناطیسی را افزایش دهد. هر چه پروتون‌ها سریع‌تر مرتب شوند، تصویر روشن‌تر می‌شود.

ساختار دستگاه MRI

خطرات آزمایش MRI چیست و آیا برای بدن ضرر دارد؟

  • آزمایش MRI تقریباً هیچ خطری برای بیمار معمولی در صورت رعایت دستورالعمل های ایمنی مناسب ندارد.
  • در صورت استفاده از آرامبخش، خطر مصرف بیش از حد آن وجود دارد. با این حال، علائم حیاتی شما برای به حداقل رساندن این خطر بررسی می شود.
  • میدان مغناطیسی قوی برای شما مضر نیست. با این حال، ممکن است باعث اختلال در عملکرد دستگاه های پزشکی کاشته شده یا تحریف تصاویر شود.
  • اگر در معاینه شما از مواد حاجب استفاده شود، خطر واکنش آلرژیک بسیار خفیف است. چنین واکنش هایی معمولا خفیف هستند و با دارو کنترل می شوند. اگر واکنش آلرژیک دارید، پزشک برای کمک فوری در دسترس خواهد بود.
  • سازندگان ماده حاجب IV توصیه میکنند که مادران نباید به مدت 24 تا 48 ساعت پس از دادن ماده حاجب به نوزاد خود شیر دهند. با این حال، جدیدترین کتابچه راهنمای کالج رادیولوژی آمریکا (ACR) در مورد رسانه های کنتراست گزارش می دهد که مطالعات نشان می دهد میزان کنتراست جذب شده توسط نوزاد در طول شیردهی بسیار کم است.

برای اطلاعات بیشتر لطفاً به مقاله راهنمای کالج رادیولوژی آمریکا در مورد رسانه کنتراست و مراجع آن مراجعه کنید.

خطرات و نگرانی های آزمایش MRI

تصاویر MR بدون استفاده از پرتوهای یونیزان ساخته می شوند، بنابراین بیماران در معرض اثرات مضر پرتوهای یونیزان قرار نمی گیرند. اما در حالی که هیچ خطر بهداشتی شناخته شده ای از قرار گرفتن موقت در محیط MR وجود ندارد، محیط MR شامل یک میدان مغناطیسی قوی و ایستا، یک میدان مغناطیسی است که با زمان تغییر می کند (میدان گرادیان پالسی)، و انرژی فرکانس رادیویی، که هر یک دارای ایمنی خاصی هستند.

در ادامه برخی خطرات ام آر آی را که در وبسایت FDA.gov امریکا آورده شده است را برای مطالعه شما عزیزان قرار می دهیم

نگرانی ها:

  • میدان مغناطیسی قوی و ساکن اشیاء مغناطیسی را جذب می کند (از اقلام کوچک مانند کلیدها و تلفن های همراه تا وسایل بزرگ و سنگین مانند مخازن اکسیژن و بافرهای کف) و ممکن است باعث آسیب به اسکنر یا آسیب به بیمار یا متخصصان پزشکی شود.
    غربالگری دقیق افراد و اشیاء وارد شده به محیط MRI برای اطمینان از اینکه چیزی وارد ناحیه آهنربایی که ممکن است به پرتابه تبدیل شود، وارد نشود بسیار مهم است.
  • میدان‌های مغناطیسی که با گذشت زمان تغییر می‌کنند صداهای کوبشی بلندی ایجاد می‌کنند که اگر از محافظ گوش کافی استفاده نشود، ممکن است به شنوایی آسیب برساند. آنها همچنین ممکن است باعث تحریک عضله محیطی یا عصبی شوند که ممکن است مانند یک احساس تکان خوردن باشد.
  • انرژی فرکانس رادیویی مورد استفاده در طول اسکن MRI می تواند منجر به گرم شدن بدن شود. پتانسیل گرم شدن در طول معاینات طولانی MRI بیشتر است.
  • استفاده از مواد حاجب مبتنی بر گادولینیوم (GBCAs) نیز خطراتی را به همراه دارد، از جمله عوارض جانبی مانند واکنش های آلرژیک به ماده حاجب. برای اطلاعات بیشتر به GBCA مراجعه کنید .
  • برخی از بیماران داخل اسکنر MRI را به طرز ناراحت کننده ای کوچک می دانند و ممکن است دچار کلاستروفوبیا یا تنگنا هراسی شوند.
  • برای تولید تصاویر با کیفیت خوب، بیماران به طور کلی باید در تمام مراحل MRI بسیار ساکن بمانند. نوزادان، کودکان کوچک و سایر بیمارانی که قادر به درازکشیدن نیستند ممکن است برای انجام این عمل نیاز به آرامبخشی یا بیهوشی داشته باشند. آرام بخش و بیهوشی خطراتی را به همراه دارد که مختص روش MRI نیست، مانند تنفس کند یا دشوار و فشار خون پایین.

بطور کلی عوارض جانبی اسکن MRI بسیار نادر است. میلیون ها اسکن MRI هر ساله در ایالات متحده انجام می شود و FDA هر ساله حدود 300 گزارش عوارض جانبی را برای اسکنرها و سیم پیچ های MRI از تولید کنندگان، توزیع کنندگان، امکانات کاربر و بیماران دریافت می کند.

اکثر این گزارش ها گرم شدن و/یا سوختگی (آسیب های حرارتی) را توصیف می کنند. سوختگی درجه دو شایع ترین مشکل گزارش شده بیمار است. سایر مشکلات گزارش شده شامل صدمات ناشی از حوادث پرتابه (کشیده شدن اشیاء به سمت اسکنر MRI)، له شدن و نیشگون گرفتن انگشتان از روی میز بیمار، افتادن بیمار، و کاهش شنوایی یا صدای زنگ در گوش (وزوز گوش). FDA همچنین گزارش هایی در مورد نمایش یا کیفیت ناکافی تصاویر MR دریافت کرده است.

برخی منابع در متن گنجانده شده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *